Kijkje in andermans keuken

30 september 2004 – Stichting Tafeltje-dek-je afdeling Eerbeek en Brummen

Een kijkje in andermans keuken. Op 30 september jongstleden is een langgekoesterde wens van een groot aantal vrijwilligers van de Stichting Tafeltje-dek-je, afdeling Eerbeek en Brummen, tezamen vallend onder de Stichting Welzijn Brummen, beter bekend als SWB, in vervulling gegaan. Aangezien deze Stichting gebruikt maakt van en kan blijven bestaan door de inzet van vele vrijwilligers is hen door de Stichting HappyBusDay een busrit aangeboden om deze wens te vervullen. Hierdoor hebben onder stralende omstandigheden een 30-tal leden van deze stichting een gezamenlijk uitstapje kunnen maken naar het bedrijf Apetito in Rheine (D).

Dit bedrijf levert sinds circa twee jaar de koel- en vriesmaaltijden aan Tafeltje-dek-je en deze maaltijden worden daarna wekelijks door de vele vrijwilligers aan deelnemende senioren rondgebracht. Hierdoor was men in staat eens met eigen ogen waar te nemen hoe, waar en onder welke omstandigheden deze koel- en vriesmaaltijden worden bereid. Om 09.45 uur vertrok de Eerbeekse afvaardiging goedgemutst vanaf de dependance van de SWB aan de Derickxkamp in Eerbeek om de collegae uit Brummen bij Concordia op te pikken. Na een toeristische route, ten gevolge van provinciale wegwerkzaamheden in de buurt van Lochem en Laren (Gld), kwam de groep om 11.30 uur aan bij het bedrijf Apetito.

De eerste reacties spraken reeds van enige verbazing en ontzag omdat het bedrijf uit meerdere gebouwen bestond en imposant overkwam. Nadat de hoofdingang was gevonden werd men in de ontvangsthal hartelijk ontvangen door de Nederlandse contactman en kon worden begonnen met de rondgang door het bedrijf. Gezien het aantal personen werd de groep in twee groepen verdeeld, waarna onder leiding van een Duitse gids het bedrijf werd getoond. De eerste uitleg betrof de opbouw van het Apetito-concern, bestaande uit meerdere vestigingen en bedrijfsactiviteiten in voornamelijk Duitsland, Engeland en Frankrijk, met een totaal personeelsbestand van 6500 personen. Gestart in 1958 en met een laatste geconsolideerde jaaromzet van 482 miljoen Euro mag men stellen dat het bedrijf een gestage groei heeft ondergaan.

Na een korte wandeling door het kantoorgebouw, waar men een open structuur, zowel in gebouw als in organisatie nastreeft, werden de groepen via het immense terrein naar één van de keukens geleid. Hier kreeg men een beeld van de grootschaligheid van zo’n keuken, waar meerdere “koks” zich dagelijks bezighouden met zo’n 500.000 maaltijden per dag, met een bedrijfstijd van 24 uur per dag. Naast de keuken zijn ook bezoeken gebracht aan de koel- en vriesopslag waar bij temperaturen van -22 tot -24 °C personeel bezig is de verpakkingen op maat samen te stellen en te controleren. Na een wandeling over het keurig onderhouden terrein werd de voltallige groep een lunch aangeboden in het aanwezige bedrijfsrestaurant.

Een ieder kon zich hier tegoeddoen aan de verschillende gerechten die in de afdeling catering werden vervaardigd. Na de lunch bestond de mogelijkheid tot het stellen van vragen en is er in besloten kring gediscussieerd over het functioneren en optimaliseren van de maaltijdenverstrekking binnen Tafeltje-dek-je. Om ca. 15.30uur reed een voldaan gezelschap wederom huiswaarts, waarbij er volop nagepraat werd in de bus over hetgeen men die dag had gezien, gehoord en waargenomen. Na aankomst in Eerbeek om ca. 17.00 uur is er als aandenken een geanimeerde groepsfoto voor de HappyBusDay-bus gemaakt.

Al met al een zeer zinvolle dag waarbij men een kijk in andermans maar ook eigen keuken heeft verkregen. De Stichting HappyBusDay prijst zich gelukkig hieraan een essentiële bijdrage te hebben kunnen leveren.

Eerbeek, 03 oktober 2004